Kockázatértékelés

Az ISO 45001 rendszer bevezetésének egyik legkritikusabb lépése a munkahelyi kockázatok feltérképezése és értékelése. A kockázatértékelés célja, hogy azonosítsák a munkahelyi veszélyeket, azok potenciális hatásait, és meghatározzák a szükséges intézkedéseket a kockázatok minimalizálására. E lépés nélkül a munkavállalók ki lehetnek téve olyan veszélyeknek, amelyek súlyos balesetekhez vagy egészségkárosodásokhoz vezethetnek.

Az állapotfelmérés során az elsődleges feladat a munkahelyi környezet és a munkafolyamatok alapos áttekintése. Ezt egy belső audit keretében lehet elvégezni, ahol megvizsgálják az összes létező folyamatot, eszközt, és munkafeltételt. Ez magában foglalhatja a fizikai környezet (pl. gépek, épületek, munkaállomások), a vegyi anyagok, a gépjárművek, valamint a munkavégzési módszerek vizsgálatát is. Az ISO 45001 szabvány előírja, hogy minden kockázatértékelés rendszeresen felülvizsgálatra kerüljön, különösen, ha a vállalat bővül, új technológiákat vezet be, vagy jelentős változások történnek a munkafolyamatokban.

Kockázatértékelés példával

Vegyünk példaként egy gyártóvállalatot, ahol a dolgozók rendszeresen nagy gépekkel és szerszámokkal dolgoznak. Az állapotfelmérés során kiderül, hogy a munkavállalók gyakran nem viselnek megfelelő védőfelszerelést, és nincs kidolgozva megfelelő eljárás a gépek rendszeres karbantartására. Ez a két tényező egyértelműen növeli a balesetek és sérülések kockázatát. A kockázatértékelés során azonosítják a lehetséges következményeket, például egy súlyos balesetet, amely személyi sérüléssel és jelentős anyagi kárral járhat.

Az ISO 45001 követelményeinek megfelelően a vállalatnak ki kell dolgoznia a megfelelő intézkedéseket ezen kockázatok csökkentésére. Például kötelezővé teszik a védőfelszerelések használatát, és bevezetik a gépek rendszeres karbantartását. Emellett képzéseket szerveznek, hogy a dolgozók megismerjék a helyes munkavégzési eljárásokat, így a kockázatok minimalizálhatóak.

A kockázatkezelési folyamat fontossága

A kockázatértékelés nem egy egyszeri feladat, hanem egy folyamatos tevékenység. Az ISO 45001 előírja, hogy a munkahelyi körülmények és kockázatok rendszeres felülvizsgálatra és frissítésre kerüljenek. Ezt azért is fontos, mert a munkakörnyezet dinamikusan változhat: új berendezések beszerzése, új munkavállalók felvétele vagy a technológiai fejlesztések mind-mind új kockázatokat hozhatnak. A jól megtervezett és rendszeresen felülvizsgált kockázatértékelés biztosítja, hogy a vállalat képes megelőzni a baleseteket és a veszélyes helyzeteket, fenntartva ezzel a munkavállalók biztonságát és egészségét.